Totaal aantal pageviews

dinsdag 30 september 2014

Haaksbergen


Afgelopen weekend heeft er in Haaksbergen een vreselijk ongeluk plaatsgevonden. Bij een auto-evenement is er tijdens een stunt een zogenaamde monstertruck in het publiek gereden. Er vielen drie doden te betreuren en momenteel liggen er nog een aantal gewonden in het ziekenhuis. Een verschrikkelijk ongeluk dus waarbij dringend de behoefte bestaat aan een diepgaand onderzoek naar de oorzaak. Al was het alleen maar om bij toekomstige evenementen van dit kaliber ongelukken te voorkomen. Ik heb begrepen dat de onderzoeksraad voor de veiligheid het onderzoek gaat leiden. En dan komt bijna altijd de onderste steen boven.

Inmiddels is de gemeente Haaksbergen zelf ook een onderzoek gestart. Tenminste, dat mag je afleiden uit de berichten die al snel na het ongeluk opborrelden. Zo zagen we de burgemeester en een aantal ambtenaren die kort na het ongeluk aankondigden dat ze “de vergunning zouden uitpluizen”. En dan moet ik op de pot.

Even voor de duidelijkheid: Een vergunning krijg je als organisator eerst nadat je een aanvraag hebt ingediend. En dan gaat het niet om een simpel aanvraagbriefje. Het zijn over het algemeen complexe formulieren waarbij de gemeente zich vooral richt op de mogelijke risico's van een te houden evenement. En hoe die risico's dan worden afgedekt. De vergunning wordt pas afgegeven nadat men zich ervan heeft overtuigd dat er geen noemenswaardige risico's zijn. Vervolgens moet er nog een fors bedrag aan leges worden betaald en dan kan de organisatie starten.

Voordat het evenement dan uiteindelijk wordt gehouden heeft de gemeente nog de mogelijkheid om na toetsing van de regels de afgegeven vergunning in te trekken. Maar dan moet men wel vóór het evenement toetsen en niet achteraf, zoals de gemeente nu doet. Dat noemen ze in Haaksbergen “de koe in de kont kijken”. Op zijn Hollands: gezwam achteraf.

Maar goed. Inmiddels is de vergunning getoetst, achteraf dus, en heeft men vastgesteld dat de leges zijn betaald en dat het afgeven van de vergunning door de ambtenaren “allemaal een beetje te routinematig” heeft plaatsgevonden. Alsof je een vergunning afgeeft voor een straatfeestje. Zoiets. En dat is natuurlijk heel vreemd.

Het wachten is nu op de resultaten van het echte onderzoek waarbij de rol van de gemeente nogmaals wordt belicht. En dan ongetwijfeld gericht op de handhaving van de regels zoals die in de vergunning zijn beschreven. Tenminste, als die al zijn beschreven. En daarover bestaan inmiddels gerede twijfels. Eigenlijk zou je op grond van hun eigen eerste onderzoek kunnen concluderen dat men op het gemeentehuis behoorlijk "routinematig" heeft liggen slapen. En daar zal ik dan verder geen flauwe opmerkingen over maken want daarvoor is het allemaal veel te triest.


Brompot


2 opmerkingen:

  1. Dit is een column zonder knipoog en terecht. Zo triest. De gemeente Haaksbergen heeft veel uit te leggen. In mijn gemeente (NH) is de vergunning voor een straatfeestje ook niet simpel te krijgen, je moet aan heel wat eisen voldoen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het komt geregeld voor dat er ongelukken gebeuren op evenementen, feesten en gelijksoortige aangelegenheden. Maar wat er die dag gebeurt is, is niet minder dan onacceptabel en een schande!

    BeantwoordenVerwijderen