Totaal aantal pageviews

dinsdag 7 oktober 2014

De verbouwing


Toen ik vanmorgen met een vaartje van honderdtwintig over de A28 reed, passeerde mij de AA62. Dat is een slagschip uit de koninklijke vloot. Niet de groene Draeck maar een lichtblauwe Volvo S60. Ik probeerde enthousiast te ontdekken wie er achter het stuur zat. Het is namelijk altijd leuk om een bekende Nederlander in zijn natuurlijke biotoop te zien. Ik turf als hobby elk jaar het aantal bekende personen die ik dat jaar ben tegen gekomen. Vorig jaar heb ik er geen één gezien, en dit jaar zit ik pas op twee: Prins Charles met zijn paard Camilla. Dus alle reden om nog eens goed te kijken.

Ik gaf flink gas om langszij te komen maar toen ik vervolgens brutaal naar binnen keek zag ik tot mijn teleurstelling een onbekend iemand achter het stuur. In een overall. Ik bedacht mij achteraf dat het ook Maxima geweest kon zijn die vanwege de “substantiële dreiging” zich tot bouwvakker had vermomd. Maar eerlijk gezegd had het meer weg van een bouwvakker die met de auto-van-de-zaak en een kofferbak vol kortingsbonnen alle bouwmarkten afstruinde op zoek naar goedkoop bouwmateriaal.

En zo'n actie kan ik best begrijpen. Zeker gelet op alle commotie rond de verbouwing van de Koninklijke paleizen. Zo hebben we Paleis Huis ten Bosch waar voor vijfendertig miljoen gefit moet worden alvorens de Koninklijke familie er zijn intrek in kan nemen. Nieuwe leidingen, een nieuwe toiletpot, een paar extra stopcontacten, WiFi.... Vermoedelijk wordt er ook nog een nieuwe steiger aangelegd en op het terrein van de buren een nieuw hek geplaatst . Vanwege de veiligheid. En dan zit je natuurlijk al snel aan de grens van het budget.

Maar dan zijn we er nog niet. Er is namelijk nóg een gebouwtje wat moet worden gerenoveerd: Paleis Noordeinde. Het werkpaleis van onze Koninklijke puntmuts. En omdat tijdens de verbouwing van ruim elf miljoen de koninklijke winkel gewoon door moet draaien komen we al snel aan een noodgebouwtje van een dikke vier ton. Maar gelukkig is dat dan wél inclusief twee Dixies. Eén voor Alex en één voor de gasten.

Nu moet ik toegeven dat ik zelf ook ooit een renovatie heb meegemaakt. Dus kan ik me goed voorstellen dat het zonder fatsoenlijk noodgebouw flink behelpen is. Zo moesten wij drie weken lang op de pot bij de buren, douchen in het gemeentelijke zwembad en koken op een gasstelletje in de garage. Het klaargemaakte eten werd vervolgens met het bord-op-schoot onder een party-tentje in de tuin naar binnen gewerkt.

Als ik alles zo op een rijtje zet, dan bekruipt mij toch wel het gevoel te maken te hebben met een behoorlijk wispelturige Koning. Zo kocht hij eerst een vakantievilla in Mozambique, toen weer in Griekenland. Vervolgens huist hij in een prachtig landhuis in Wassenaar en dan gaat hij om volstrekt onbegrijpelijk reden plotseling weer verhuizen. Nu naar Huis ten Bosch.

Je zou haast denken dat het iets met status te maken heeft. En als het dáár om gaat had het allemaal ook wat eenvoudiger en vooral goedkoper gekund. Hij had de naam van het huidige landgoed de Eikenhorst simpel kunnen wijzigen in de Eikelhorst. Dan had hij zijn status weer voor jaren veilig gesteld.


Brompot

Geen opmerkingen:

Een reactie posten