Totaal aantal pageviews

maandag 13 oktober 2014

Het Koninklijk defilé

Na alle perikelen rond verbouwingen, Griekse eilanden, beveiliging en hekjes, heeft Koning Alex een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan zijn “never ending story”. Hij heeft bedacht dat hij wel klaar is met het jaarlijks geneuzel rond Koningsdag. En aangezien een bekend spreekwoord zegt dat je op je hoogtepunt moet stoppen, houdt hij het na één jaar voor gezien houdt. En gelijk heeft hij want voordat je het in de gaten hebt, wordt het traditie en dan zit je er voor de rest van je leven aan vast.

Je moet er toch ook niet aan denken om elk jaar weer mee te moeten doen aan die oerhollandse en dus strontvervelende spelletjes: Koekhappen, ringsteken, zeephelling beklimmen, wippen met sterren en bovendien elk jaar weer van die saaie burgemeesters te moeten ontmoeten. Van die notabelen die het, onder het motto: “je kunt niet weten”, nodig achten om bakken met belastinggeld over de feestbalk te smijten. Om vervolgens je hielen te likken of je kont te kussen. Wat dat betreft heeft Alex wel een punt. Stoppen met die ongein. En wel meteen.

Na zijn voornemen bekroop mij heel even het gelukzalige idee dat we voor eeuwig van dat Koningdag-gedoe af waren en er slechts een tweetal prettige zaken resteerden: mooi weer en een vrije dag. Tja, en toen kwam onze Koninklijke heiligheid met zijn nieuwe idee. Nou ja, nieuw. Het oppoetsen van de oude traditie van opoe Juul: Het defilé. Het is dan de bedoeling dat Alex niet zelf meer rondjes gaat lopen over de diverse feestterreinen maar dat het volk langs de Koning komt marcheren. Om hem te plezieren met allerlei “leuke” en “originele” activiteiten.

We krijgen dan te maken met rondtrekkende koekhappers, reizende toiletpot-gooiers en mobiele zeephellingen. Ook trekken er busladingen Volendammers, Zeeuwse meiden, Antillianen en de complete biblebelt aan hem voorbij. Allemaal uitgerust met een oranje kussentje wat vóór de Majesteit wordt neergekwakt waarna het spul op de knietjes gaat en, als ware het een verering richting Mekka, hem diep buigend vereren.

Trouwens, als je het vergelijkt met de Soestdijkse defilés van weleer, dan valt er qua opzet weinig verschil te bespeuren. Nou ja, vermoedelijk zijn er geen rododendrons waar Konings opperstalmeester de aangeboden goedbedoelde knutseltroep achter neer kan kwakken. Tenminste, dat was ooit de gedachte van Wim Zonneveld die van dit defilé-gedoe al eens een prachtige conference heeft gedicht.

Overigens denk ik niet dat Alex behoefte heeft aan goedbedoelde prullaria. Ik ben er dan ook van overtuigd dat er ruim vóór die tijd een cadeautip in de krant verschijnt. Een wit envelopje. Die kunnen de aanbidders dan in de speciale oranje thema-melkbus vóór het bordes deponeren.

De opbrengst van komend jaar komt waarschijnlijk ten goede aan de stichting Lezen & Schrijven van prinses Laurentien. Daar is binnenkort namelijk weer behoefte aan een uitbundig feestje.


Brompot


Geen opmerkingen:

Een reactie posten