Totaal aantal pageviews

zaterdag 25 oktober 2014

Substantiële dreiging.


Afgelopen week was ik getuige van een radio-interview met ene Dick Schoof. Dat is de nationale veiligheidscoördinator terrorismebestrijding die in ons land de bestrijding van het terrorisme coördineert. Overigens roept de kreet “terrorismebestrijding” bij mij het beeld op van een in een witte overall gestoken figuur wat met een gasmasker op zijn gezicht en een spuit in de hand verdelging-gif in het rond spuit. En als het over geheim agent Dick Schoof gaat dat we praten over ene Gerrit Jansen uit Zierikzee of zoiets. Maar het blijkt toch anders. Schoof bekleedt een functie die achter een gesloten gordijn wordt uitgevoerd en zich richt op de veiligheid van dit land. Uiteraard Top-Secret allemaal.

Heel af en toe echter licht onze Dick een stukje gordijn op om de wereld te laten zien dat hij nog immer coördinerend aan het bestrijden is, en blaat hij af en toe iets voor camera en microfoon. Het gaat dan meestal over het niveau van de terroristische dreiging. Om de nieuwe stand door te geven. Maar die staat al sinds jaar en dag op “substantieel”. Dus weinig nieuws. Wat dat “substantieel” overigens precies betekent is geheim, het is bovendien niet meetbaar en dus vaag. Maar gelet op het bekkie wat Dick erbij trekt, verdenk ik hem ervan dat hij de onderdanen van dit land toch bewust “substantieel” ongerust loopt te maken.   

Terug naar het interview. Daarin reageerde hij op de recente aanslagen in Canada. En dat die eigenlijk ook best in ons land kunnen plaatsvinden om de simpele reden dat wij ook meevechten in de strijd tegen I.S. Weliswaar met een paar vliegende wrakken, maar dat doet niet ter zake. Op de zinvolle vraag wat zijn club er nu concreet aan gaat doen wist hij te melden dat het een groot geheim was. Hij liet er zich niet over uit. Concreet: hij weet het zelf ook niet. Kan ook niet, want daarvoor lopen er teveel randdebielen rond in ons land. Verder had hij het nog over mensen die standaard niet radicaal zijn, maar soms in één keer geradicaliseerd raken. Alsof ze naar de garage zijn geweest voor een beurt. 

Uiteraard is het prima dat er van die geheime snuffelpalen rondlopen en dat ze de boel een beetje in de peiling houden. Maar daarmee houdt het op. Het is dan ook de vraag in hoeverre wij ons dagelijks leven moeten laten beïnvloeden door dit soort meldingen. En zeker als het uit de toeter van onze “geheime dienst” komt. Je hoort ze namelijk steevast nog iets toeteren: dat de dienst door de recente bezuinigingen behoorlijk is uitgedund en daardoor niet op alle plekken tegelijk kan zijn. Met andere woorden: “knal er vooral nog een honderd miljoen tegenaan zodat we door kunnen gaan met ons niet te controleren werk”.

Misschien dat Dick zich wat meer moet richten op een ander nationaal probleem: de zwarte Piet. Er wordt namelijk gefluisterd dat er een aantal Pieten vanwege discriminerende uitlatingen op het punt staan te radicaliseren. Het is voor de club van Schoof misschien wat eenvoudiger te behappen. Het aantal radicalen is substantieel, zijn te herkennen aan hun afwijkende kleur en na vijf december lost het probleem zich vanzelf weer op.    Brompot.


1 opmerking:

  1. Heerlijk cynisch en sarcastisch, maar daarom niet minder realistisch. Goeie column Brommert. Weliswaar een schreeuw in de woestijn, maar waarvan het geluid zal blijven. Het doet me denken aan één van mijn columns, die ik ook over deze materie heb geschreven.
    http://pamlenez.blogspot.nl/2014/02/wat-we-radicaal-niet-weten-kan-ons.html

    BeantwoordenVerwijderen