Totaal aantal pageviews

dinsdag 18 november 2014

Het vaatdoekje


De mededeling van minister Edith Schippers klonk een beetje truttig: elke dag een schoon vaatdoekje op het aanrecht. Mijn echtgenote, volgens het ooit door de gemeente afgegeven trouwboekje de “functioneel vaatdoekjes-eigenaar” in ons gezin, vond dat ook. En ze vond nog iets: de naam Edith lijkt wel heel erg op Edet. En dat is volgens mijn echtgenote de fabrikant van een papieren vaatlapje wat eveneens op het aanrecht thuis hoort. Dat heeft vooral de naam van hygiĆ«nisch verantwoord. Dus wat dat betreft kan ik de mededeling van die andere Edith wel plaatsen.

Een vaatdoekje. We hebben het er samen nog even over gehad en dan met name waar je zo'n ding allemaal voor gebruikt. Ik kan mij nog herinneren dat mijn moeder hem ooit betitelde als “duizend-dingendoekje”. Om maar aan te geven hoe functioneel hij was. Hij werd vooral gebruikt om even snel een vlekje weg te werken. Of om kruimels weg te vegen. Maar natuurlijk ook voor andere zaken. Zo hadden wij ooit een hulp van de thuiszorg die er zelfs een tienduizend dingendoekje van had gemaakt. Zo poetste ze onze baby zijn kont, vervolgens zijn mond, dweilde er de vloer mee, mopte de kattenbak en aan het eind van de dag vond je het ding ook nog terug op het toilet. Daarna werd het uitgespoeld en begon de cyclus opnieuw.

Ook hoorde ik verhalen van vrienden die zo'n doekje voor de veiligheid op het nachtkastje hadden liggen. Voor als er na een nachtelijk avontuurtje met de vriendin nog wat dna-bewijs moest werden weggepoetst. Geweldig dingetje dus. Maar van Edith mag het niet meer want je kunt er volgens zeggen heel ziek van worden.

Nu vraag ik me af waarom onze Toos Tutteprut zich daar zo druk over maakt. Wellicht kunnen we ons beter bezig houden met andere zaken en dan ook echt belangrijke zaken. En dan heb ik het met name over ellende zoals ebola, de vogelgriep of zoals ik vandaag hoorde, de zeehondengriep. Ik weet niet precies waardoor het wordt veroorzaakt, maar het komt vast niet omdat Lenie 't Hart met een Schippers-doekje verschillende zeehonden de kont heeft afgeveegd. En als we het over de vogelgriep hebben dan kan ik de Schippers-link ook niet leggen. Ik kan me niet voorstellen dat elk gebaard ei wordt afgeveegd met een vaatlapje. Dat is veel te arbeidsintensief.

Inmiddels doen er voor wat betreft de vogelgriep de wildste geruchten de ronde. Zo wordt er gesproken over trekvogels die tijdens het overvliegen hun uitwerpselen uitspoeien over de getroffen legbatterij in Hekendorp. Lijkt me een raar verhaal. Net zo raar als het gerucht dat gaat over de intocht van Sinterklaas in het nabij gelegen Gouda, afgelopen zaterdag. Ze zouden het vogelgriep-virus hebben meegenomen vanuit Spanje.

Ik heb begrepen dat de Hekendorpse kippen inmiddels preventief zijn geruimd. Ik ben benieuwd wat er nu met de Sint en zijn Pieten gaat gebeuren... Het zou in ieder geval de precaire Pieten discussie oplossen...


Brompot


1 opmerking:

  1. Die Schippers heeft vast zelf nog nooit een vaatdoekje vast gehad, poetsen laat ze vast aan anderen over.
    Laten ze zich inderdaad eens druk maken om andere zaken dat het vaatdoekje.

    BeantwoordenVerwijderen