Totaal aantal pageviews

maandag 24 november 2014

Ranking the stars


Het mag niet meer: lachen op de publieke omroep. Entertainment moet straks naar de “commerciëlen” zoals dat heet. Althans, dat is de bedoeling van staatssecretaris Sander Dekker. Hij is van mening dat entertainment op de publieke omroepen teveel kost en dat het belastinggeld wel beter kan worden besteed. Het is een beetje een vreemde discussie want volgens mij betalen we met zijn allen nog steeds luister en kijkgeld. Niet meer herkenbaar via een girootje maar verstopt in de algemene belastingheffing. Eigenlijk gaat de discussie alleen over een ordinaire verschuiving van belastingeuries van de ene naar de andere bodemloze put. En daarmee kan de kern van het hele discussie compleet in de eveneens bodemloze Haagse hofvijver worden gedumpt. Maar dat terzijde.

Nu is algemeen bekend dat onze Sander is ingehuurd door de VVD waarmee het dan ook meteen duidelijk is voor welk karretje hij is gespannen. Of wellicht nog beter: uit welke commerciële hoek het windje wordt geblazen. En die valt met drie letters te duiden. Zo hebben we RTL, SBS, FOX.. en natuurlijk de drie-letter tycoon Mol die in zijn eentje bijna het complete commerciële landschap kleurt. En dat kleuren is dan ook meteen de zorg van veel televisie-kijkers. En dan bedoel ik kijkers die nét iets meer willen zien dan de platte commerciële pulp van alle dag.

Je moet er toch niet aan denken dat je scherm dag in dag uit wordt gevuld met programma's zoals Utopia, zoek de homo, reporter, of dat tot op het bot uitgekauwde programma van dat huis wat in Holland staat. Inclusief die surrogaat-chinees. En dan heb ik het nog niet eens over de talloze talentenshows, daten in je blootje, en dat tranentrekkende programma over die gesjeesde voetballer met die blonde muts. Melissa heet het ding. Ik moet er toch ook niet aan denken dat we hele dagen tegen die jankmuts van Froger moeten aankijken. Of tegen Gordon, of dat rampgezicht van Patty Brard. Hoezo “Ranking the Stars”. Er valt niks te ranken. Het is allemaal van hetzelfde platte niveau.

Natuurlijk, toegegeven, er zijn ook wel leuke dingetjes. Zo heb ik al wel een aantal uitstekende series voorbij zien komen. Maar die zijn op één hand te tellen. Ze kosten namelijk veel geld en zijn commercieel blijkbaar niet interessant. En daar zit ook meteen het probleem. Commercieel belang legt zichzelf censuur op. Toch heb ik naast die series recent ook nog een leuk stukje entertainment gezien. Het programma “Chantal Janzen blijft slapen” uit de stal van John de Mol. Het is nu alleen nog wachten op de uitzending “Chantal Janzen blijft slapen bij Sander Dekker”. Want daarmee zou de aanleiding van deze ordinaire omroepdiscussie meteen zijn verklaard.


Brompot

Geen opmerkingen:

Een reactie posten