Totaal aantal pageviews

vrijdag 12 december 2014

Brief aan mevr Oosterhuis, zangeres


Beste mevrouw Oosterhuis.

Ik heb via via gehoord dat u op semi-democratische wijze bent uitverkoren om ons land ergens in 2015 te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Oostenrijk. Het is dan de bedoeling dat u de wedstrijd gaat winnen. Tenminste, dat heeft u in de richting van de pers laten weten. Klinkt allemaal heel goed, maar helaas, ik moet u ernstig teleurstellen. Dat gaat namelijk niet gebeuren. Ik zal het u proberen uit te leggen.

Om te beginnen is ons land de afgelopen twee jaar vertegenwoordigd geweest door een aantal kanjers. Mensen die behalve over uitzonderlijke stemkwaliteiten ook over een bak uitstraling beschikken. Nu wil ik niet direct zeggen dat u niet kunt zingen, een kerstliedje zal nog wel lukken, maar uw stem is er één zoals er duizend in een dozijn gaan. Een beetje in de trant van Sieneke of Toos Wigwam. Er lopen er  wagonladingen (raar woord eigenlijk)van  rond.. 

U zou het dan ook van uw eventuele uitstraling moeten hebben. En daar moet ik u wederom in teleurstellen: die heeft u ook niet.  Bovendien heeft u geen baard of enig ander afwijkend attribuut wat in het licht van de camera het verschil gaat maken.  En om nu achterstevoren op het podium te gaan staan is natuurlijk ook niet leuk.

Ik kom overigens tot deze conclusie omdat ik u al een aantal jaren volg. Ik zie u namelijk regelmatig op TV. In dat programma van de Mol waarin u ietwat lui in een stoel hangt en uw mening uit over  mensen die op het podium proberen  u ervan te overtuigen dat ze kunnen zingen. En daar slaat u de plank nogal eens mis.  U kiest vaak de mensen uit dezelfde categorie als waar u zelf uit voortkomt: traag en vaag. 

Daarnaast heeft u voor mij persoonlijk nóg een fout gemaakt. U heeft een poosje geleden samen met ene Burt Bacharach, componist, wat opnames gemaakt. Nu wil het toeval dat ik een ongelooflijke pesthekel heb aan die Bacharach. Dat komt omdat mijn vader, hij rustte in vrede, fan van hem was. En dat ik elke zaterdag en zondagochtend gedwongen werd naar dat vreselijke geluid te luisteren wat ook nog werd voortgebracht door een jankende bandrecorder.

Kunt u zich voorstellen, mevr Oosterhuis, dat je midden in de jaren 60, waarbij de opkomende popmuziek zo’n belangrijk onderdeel van je leven is, je moet luisteren naar zo’n vreselijk geluid ? En kunt u zich dan ook voorstellen dat je helemaal niks hebt met mensen die dat inmiddels vergeten en verwerkte geluid van dik vijftig jaar geleden weer naar boven halen ? Ik was hier heel boos over, mevrouw Oosterhuis. Heel boos.

Ik denk, samengevat, dat u er het beste aan doet om uw kandidatuur terug te geven aan John de Mol en dat we op zoek gaan naar een echte zangeres. En mét uitstraling. Ik denk dan bijvoorbeeld  met enig heimwee terug aan Mieke Telkamp. Met haar wereldhit “Waarheen, Waarvoor”.  Een tekst die overigens prima bij u zou passen. Is goed voor de realiteitszin van alle dag.

 
Ik wens u succes in uw verdere carrière.

 
Brompot.

 

1 opmerking:

  1. Oei, zal dit arme kleine meisje dit gebrom wel aan kunnen?

    PS: Het festival gaat verder volledig aan mij voorbij.

    A-muzikale groet,

    BeantwoordenVerwijderen