Totaal aantal pageviews

vrijdag 9 januari 2015

Veiligheidsrisico's


Hij zei het nog nét niet hardop: maar eigenlijk bedoelde hij dat we rustig konden gaan slapen. Mark Rutte, premier. Ik zag hem op het scherm tijdens zijn wekelijkse jok-uurtje na afloop van de ministerraad. Naar aanleiding van de recente gebeurtenissen in Frankrijk kwam hij met zijn niemendalletje van de week: “Bij ons staat de dreigingsknop op substantieel en daarop blijft hij staan”. Ik vraag me dan meteen af of hij zelf wel begrijpt wat substantieel precies betekent. Het is namelijk een vage kreet waar je alle kanten mee op kunt. Ik kan me overigens in zijn geval wel voorstellen dat het hem prima uitkomt.

Ministeriële vaagheid. Ook in het geval van de MH17. Het ramptoestel wat boven de Oekraïne uit de lucht is geschoten. Alle pijlen hebben zich tot nu toe gericht op een wolk van verontwaardiging richting Rusland. En dat zal ook best wel terecht zijn. Maar heel voorzichtig borrelt er nog een vraag: heeft onze regering naar aanleiding van waarschuwingen vóóraf wel goed gehandeld ? Had men eigenlijk geen verbod moeten uitvaardigen om boven het oorlogsgebied te vliegen ?

En dan begint een prachtig staaltje van politiek gedraai en gezwam. Dan gaat onze Mark uitleggen dat de MH17 op een veilige hoogte vloog. En die veilige hoogte betrof dan tien kilometer of meer. Onder de tien kilometer was het gevaarlijk. Dat bleek ook wel omdat er drie dagen vóórdien een vliegtuig uit de lucht was geschoten. En die vloog op ruim zes kilometer. Ik vraag me dan af of hij dit nu echt serieus meent. Meent hij nu echt serieus dat het verschil tussen veilig en onveilig vliegen vier kilometer betreft ? En zou hij nu werkelijk overtuigd zijn van het feit dat hij 298 mensen in een vliegtuig met een marge van vier kilometer veilig en risicoloos over dat oorlogsgebied kon laten vliegen ?

Men heeft met de overgedragen kennis uit de Oekraïne ingeschat dat de Russische proppenschieters nooit hoger zouden komen dan een kilometer of zes. Natuurlijk realiseer ik mij dat onze Mark nooit in militaire dienst is geweest. En dus ook nooit in de basisopleiding uitgelegd heeft gekregen dat raketten van Russische makelij ten tijde van de koude oorlog heel West Europa konden bestrijken. En voor de duidelijkheid: over een afstand van honderden kilometers. Nu zal afweergeschut geen honderden kilometers hoog komen, maar tien kilometer of meer mag geen probleem zijn. Hoezo veilig.

Uiteraard kraamt Mark deze onzin niet alleen uit. Hij wordt gesteund door Opstelten die zichzelf vermoedelijk ook ooit onder de dienstplicht heeft uitgeluld en het dus ook niet heeft geweten. En dan hebben we nog minister Hennis van defensie of te wel Hotlips. Die begrijpt er al helemaal geen ruk van. Die denkt bij de kreet “berelul” aan heel iets anders dan aan een vorm van militaire bepakking. Ze kijkt er zelfs voorzichtig prettig bij.

Onlangs werd ons land bedekt met twee centimeter sneeuw. Meteen werd uit pure veiligheids overweging het halve NS materieel aan de grond gehouden. Over veiligheidsrisico's gesproken. Daar kan Mark nog wat van leren...

Brompot


Geen opmerkingen:

Een reactie posten