Totaal aantal pageviews

zaterdag 31 januari 2015

Zwart beeld.

Tja, en toen was het beeld weg. Nou ja, weg, er was een plaatje zichtbaar van het NOS journaal met daaronder een melding dat er door “omstandigheden” geen NOS journaal zou worden uitgezonden. Meer niet. Achteraf bleek dat er een soort van gijzeling aan de gang was. En dat is natuurlijk een uiterst logische reden. Echter, ik zou het woord “omstandigheden” hebben vervangen door het woord  “gijzeling”.  Dan hadden twee miljoen kijkers het meteen begrepen.   

Dat het een ernstige en dreigende  situatie  was bleek later toen we de beelden kregen voorgeschoteld. We zagen de dader volop in beeld en eveneens de daarop volgende politieactie. Wild West op de NPO. Zelfs het zwarte balkje, wat normaal gesproken op de ogen van de dader wordt gelijmd, was door de snelle politieactie niet blijven plakken en eraf gevallen. Hoe dan ook: een behoorlijke impact voor iedereen. Zowel voor direct betrokkenen als voor de kijker.

En dan volgt de nazit. Dan gaan we evalueren zoals dat heet. Het evaluatieteam bestaat dan uit allerlei figuren die blijkbaar op de pay-rol van Hilversum staan. Ze kruipen stuk voor stuk uit hun hol en beginnen spontaan te evalueren. Wat ik als prettige bijvangst heb geconstateerd is dat er nog meer dan voldoende bezuinigingsmogelijkheden zijn bij de omroep. Ik zag in de gauwigheid een kleine tiental directeuren die allemaal een plasje moesten doen. En ik snap dat ook: ze hadden nu de gelegenheid om zichzelf in de picture te zetten en te profileren. En daar genoten ze zichtbaar van. Wat een oeverloos gezwam.

En na de nazit krijgen we dan de gezagsdragers. Mensen zoals Opstelten van justitie en de baas van de omroep, ene staatssecretaris Dekker. Geweldig zoals die over elkaar heen rollebollend op zoek gingen naar een beschikbare microfoon waarbij onze Ivo het voortouw nam. Hij ergerde zich vooral aan het feit dat het beeld een uur lang op zwart had gestaan. En dat de uitzending niet eerder was hervat. En friemeltje Dekker beaamde deze stellingname.  “In geval van een echte calamiteit moet er een zender beschik baar zijn”.

Formeel heeft Ivo gelijk. Als er iets aan de hand is in dit land, dan moet je via de TV worden geïnformeerd.  Dat het ook via de radio kan is hem blijkbaar ontgaan. Maar goed, je moet wel je communicatiemiddelen op orde hebben. Dus ook in een noodscenario kunnen voorzien. Overigens liet één van de tien directeuren van de omroep zo’n calamiteitenboek zien. Het is er wel, maar het werkt blijkbaar niet. En dat komt dan vast weer omdat Dekker van de omroep op “zuinig” staat. Zo’n scenario kost bakken met geld.  

Ik vraag me ondertussen af waarom Opstelten er zo’n zwaar punt van maakt. Gaat het nu om oprechte zorg of om het wegzwammen van een teleurstelling. Omdat bijvoorbeeld  “wie is de mol” niet doorging. En in dat laatste voel ik wel mee. Wellicht dat potentiele gijzelnemers beter eerst in de tv-gids kunnen kijken.  Er zijn dankzij zuunige Dekker voldoende programma’s beschikbaar waar we niks aan missen…

Brompot.   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten