Totaal aantal pageviews

vrijdag 13 februari 2015

Limburgse flipperkast


En jawel hoor, we hebben er weer één te pakken. Een zichzelf politicus noemende fraudeur die de kas van de BV Nederland heeft belazerd. We hebben het over ene Mark Verheijen. Een tweede kamerlid die volgens zeggen voor enkele duizenden euro’s reiskosten heeft gedeclareerd terwijl hij met zijn kont in een dienstauto zat. Voor alle duidelijkheid: een dienstauto is een vervoersmogelijkheid voor doorgaans belangrijke figuren waarbij er door de gebruiker geen bijtelling of andere vergoeding hoeft te worden betaald. Ze reizen uit hoofde van hun functie en “voor nop”.


Nu vraag ik mij natuurlijk meteen af of deze Mark wel belangrijk genoeg was om überhaupt met een dienstbak te mogen reizen. Uiteindelijk is hij niet veel meer dan een Limburgs provinciaaltje die blijkbaar een klusje in de randstad moest doen. Wat voor een klusje is vaag. Ik kan me ook niet voorstellen dat hij het Limburgs evangelie in Den Haag moest prediken. Andersom zou overigens logischer zijn geweest maar dat is weer een ander verhaal.


De andere Mark, vriend Rutte, vindt de berichtgeving rond de malversaties allemaal wat opgepompt en opgeblazen. Natuurlijk, wat Verheijen heeft gedaan mag niet, maar of het nou zo erg was allemaal…. 


"Wel, beste premier Rutte, ik zal je meteen uit de droom helpen: dit is inderdaad erg. Van een volksvertegenwoordiger mogen we onberispelijk voorbeeldgedrag verwachten. Zeker gelet op alle boetes die burgers in dit land van de overheid krijgen opgelegd als ze een belastingformulier foutief invullen of, net als Verheijen, onterecht een declaratie indienen. Je komt vervolgens als fraudeur in een asociale kaartenbak terecht en kunt het maatschappelijk verder wel shaken".


Ondertussen zou deze boef zijn zaakjes gewoon af kunnen doen met de mededeling dat hij misschien wat stom is geweest maar dat hij ervan heeft geleerd. Nu staat dit gevalletje niet op zichzelf. Deze meneer heeft in het verleden al meer stommiteiten uitgehaald. Zo heeft hij zich als “onberispelijk” politicus ingelaten met zijn Limburgse vriendjes zoals de politiek gesjeesde Van Rey die nu als vermeende corrupticus voor de rechtbank staat. Fijne vrienden.


“Het is allemaal niet zo erg”, klinkt het. Ik vraag me af wat er nu verder gebeurt. Normaal gesproken staat die andere Limlander, die blonde populistische platbodem oftewel Wilders, meteen op zijn achterste benen om als een echte moraalridder een aftreden te eisen. Op dit moment hoor ik uit die hoek helemaal niets. Een vorm van opperste solidariteit ?


Je krijgt zo langzamerhand het idee dat we te maken hebben met een echte politieke Limburgse flipperkast. Je stopt een steekpenning in het apparaat, er verschijnt een glimmende kale bal die vervolgens in de richting van de randstad wordt geschoten. Doel: het behalen van een zo hoog mogelijke score. De ervaring leert echter dat deze gelanceerde toppers nooit tot een topscore komen. Halverwege het spel vallen ze door de mand en is het definitief “game over”. Voor Verheijen “gloort” er dus nog hoop.


Brompot

1 opmerking:

  1. Zou dit nu echt alleen in het Limburgse voorkomen.

    Verwonderde groet,

    BeantwoordenVerwijderen