Totaal aantal pageviews

woensdag 8 april 2015

Agressie

In ons land hebben we weer een hype. Een item wat zo in de belangstelling staat dat we er niet meer aan ontkomen. Het heet agressie en het komt de laatste tijd veelvuldig voor in de treinstellen van onze nationale schande oftewel onze NS. Het gaat dan om conducteurs die te pas en te onpas door zich reizigers noemende en met drank en pillen afgevulde idioten in elkaar worden geramd. En dan bij voorkeur in het weekend als de bezetting binnen het spoor-gebeuren niet al te fors is bemeten.

Nu is agressie niets bijzonders. Je ervaart het elke dag in het verkeer, op het werk, op school of soms in de huiselijke kring. Dat is al eeuwen zo maar dankzij de moderne sociale media wordt het al snel in beeld gebracht en kunnen we er allemaal flink van “genieten”. En er zijn zelfs idioten die bewust in de agressor-rol stappen om vervolgens zichzelf vol in actie te filmen en het resultaat op You Tube te zetten. Waarna met veel genoegen het aantal “vind ik leuks” wordt geteld.

Ik hoorde overigens ook nog ergens een wetenschapper roepen dat we er maar “mee moesten leven”. En in zijn kielzog nog een geitenharensokken schaap die iets blaatte over agressie in relatie tot een moeilijke jeugd.

De conducteurs zijn er inmiddels terecht klaar mee en willen actie. En daarvoor kropen de staatssecretaris, de bonden en de NS directie in een vergaderzaaltje voor het bedenken van een creatieve oplossing. Het ging daarbij heel erg over wapenstokken en pepperspray waarmee de conducteurs dan hun belagers te lijf zouden kunnen gaan.

Dat je bij een pufje pepperspray normaal gesproken eerst de ramen vol open moet zetten waren ze uit puur enthousiasme vergeten. Doe je dat niet, dan krijgt ook de spuitende conducteur de volle laag. En daarnaast blijkt het gebruik van de wapenstok ook niet handig in een coupé omdat in de buurt zittende medereizigers onbedoeld op de uitgedeelde dreun met de ambulance mee moeten liften richting ziekenhuis.

Kommer en kwel in de vergadering. “Verzin een list, Tom Poes” hoorde ik de staatssecretaris roepen. En jawel hoor, die kwam als geroepen en uit onverwachte hoek. Onze nationale ongekroonde rampenkoning, meester Pieter van Vollenhove, toverde spontaan een konijn uit zijn hoge hoed. Hij opperde het plan om medereizigers te vragen belaagde conducteurs te helpen. Hij keek er nog serieus bij ook. Even voor het beeld: conducteur wordt belaagd door vier idioten, hij roept HELP, medepassagier staat op, trekt in de te krappe toiletruimte zijn Batman-pak aan, loopt terug en ramt vervolgens met zijn Bat-zwaard het gajes de trein uit.

Op de opborrelende vraag of het wel verstandig is om gewone burgers met deze taak op te zadelen gaf onze nationale Pieter een veelbelovend antwoord. We kunnen wat hem betreft hiervoor een opleidinkje krijgen. Wie dat gaat betalen is nog niet helder. Ik denk dan spontaan aan een vorm van sponsoring. Misschien iets voor de Dela !


Brompot


Geen opmerkingen:

Een reactie posten