Totaal aantal pageviews

vrijdag 17 april 2015

B, B&B


Als je de titel van deze column leest, dan lijkt het net alsof er één letter teveel staat. Ik kan u geruststellen: dat klopt. Hebben we het normaal gesproken over een B&B oftewel een “Bed and Breakfast”  in dit geval komt er dan nog een letter bij. De B van Bad en dan op zijn engels: Bath.  Dus gecombineerd: een Bath, Bed and Breakfast.

Nu krijg ik normaal gesproken bij een B&B een heerlijk vakantiegevoel, maar dat geldt in de praktijk van alledag niet voor iedereen. Zeker niet voor degene die met die extra letter te maken krijgt. Het gaat hier om het “hot-item” van de asielzoeker. En dan wat explicieter: de afgewezen asielzoeker. De afgewezen asielzoeker die het land uit moet, niet uit kan en dus aan zijn lot wordt overgelaten. Eigen schuld met een hele dikke bult.

Nu is dit een probleem wat je niet kunt oplossen. Het is nu eenmaal het gevolg van de enorme bak ellende waar mensen op deze aardkloot mee te maken hebben. Zowel economische tragedie als om veelal godsdienstig oorlogsgedoe omdat we er nog steeds niet uit zijn wie nu eigenlijk God is. En als we het al weten, hoe we vervolgens zijn denkwijze moeten interpreteren. En daarom slaan we elkaar de hersens in of hakken we het complete hoofd van de romp met als direct gevolg dat bedreigde collega-bewoners van deze aardbol op drift raken. Op zoek naar economische verbetering dan wel naar veiligheid.

Waar we het ook over eens zijn, is dat we de deur niet wagenwijd open kunnen zetten. Omdat anders driekwart van de aardbewoners hier naartoe komt en we dan misschien wel vanwege de onbalans van onze veilig stukje planeet af sodemieteren. Dus, we blijven gewoon het volk wat van over de grens binnen stuitert verwelkomen, toetsen op hun verhaal en vervolgens al dan niet een verblijfsstatus gunnen.

Zoals gezegd lossen we dit probleem niet op. We kunnen alleen maar dealen met de gevolgen en daarover zijn we al heel lang in gesprek. De club van Rutte wil ze uit de voeding houden, Wilders trapt ze het liefst van de planeet af en de rooie kluit van Samson wil ze pamperen om hun sociale clubgezicht te redden. 

Inmiddels is het kabinet bezig met het verzinnen van een list. Het gaat niet meer om de belangen van de asielzoeker, maar meer over de vraag hoe we een kabinetscrisis kunnen voorkomen. Waarbij de VVD vooral bang is dat ze electorale schade oplopen als ze niet streng genoeg zijn. En Samson dat hij in de ogen van zijn laatste restje achterban niet genoeg doet voor deze groep.

Het zal de afgewezen asielzoeker allemaal een worst zijn want hij heeft helemaal niets te verliezen. Uiteindelijk duikt hij in de illegaliteit in de hoop dat we bij de volgende verkiezingen als een rooie verkiezingsstunt weer een generaal pardon afkondigen en ze alsnog mogen blijven. Wat dat betreft wachten ze met smart op de volgende letter. De letter C van crisis. Volgens mij gloort er wat dat betreft reële hoop.

Brompot  

1 opmerking:

  1. Ik maak me juist grote zorgen.
    Want ik begrijp de hoop van veel vluchtelingen en asielzoekers in een beter bestaan.

    Bezorgde groet,

    BeantwoordenVerwijderen