Totaal aantal pageviews

zaterdag 11 juli 2015

Soestdijk


Ik zie ze nog staan: Juliana, Bernhard en de vier dochters waarbij de kleinste altijd een beetje stond weggemoffeld tussen de rododendrons. Dat was prinses Marijke die tijdens het visbakken wat ongelukkig uit de koninklijke pan was gesprongen. Achteraf bekeken hadden er nog een aantal nazaten bij kunnen staan, maar omwille van de huwelijkse “vrede” zijn die nooit tentoongesteld. Het betroffen de ongelukjes van vader Bernhard die met zijn met pokon geladen Koninklijke standaard met enige regelmaat burgerlijke tuintjes bemestte.

Ik moest altijd erg lachen om het jaarlijkse defilé ter ere van de verjaardag van de majesteit. En dan vooral om de hordes landgenoten die langs het bordes liepen om hun aanhankelijkheid met het Koningshuis te tonen. De complete biblebelt werd vanaf de Veluwe richting Soestdijk gejaagd om zich te verzekeren van de Koninklijke steun als het ging om hun keurige conservatieve opvattingen.

De praktijk lag natuurlijk net even anders want ook de Gristelijken kenden, evenals Bernhard, de geneugten van het leven. Al was het maar met de dochter van de buren of, ook leuk, binnen de eigen familie. Wat dat betreft ligt katholiek Rome niet ver van gereformeerd Epe. Hoe dan ook: uitbundigheid richting bordes was troef. Het is dat Juul wat last had van moeilijke voeten, anders waren ze door iedereen aan gort gekust. Ondertussen zag je Bernhard steeds vanachter zijn donkere bril gluren naar nieuw ontgonnen tuintjes die een stevige koninklijke zaaibeurt konden gebruiken.

Soestdijk, het is geschiedenis en men is nu naarstig op zoek naar een nieuwe bestemming. Minister Blok bemoeit er zich nu zelfs persoonlijk mee want de zoektocht duurt inmiddels tien jaar en als het nog even duurt zakt het complete paleis weg in zijn eigen moeras. Om dat te voorkomen heeft Blok een prijsvraag uitgeschreven om een nieuwe bestemming te vinden. Hoofdprijs: een ton aan euro’s. Daarmee hoopt hij dat creatief Nederland iets gaat roepen. Flauwekul natuurlijk want er zijn de afgelopen jaren al zoveel voorstellen gedaan dat we inmiddels zijn uitgeput.

Zo hoorde ik iets van een hotel, een restaurant, een gokpaleis, een hoerentent, asielzoekers centrum, ijspaleis, museum, openbare bibliotheek, kraamcentrum, ziekenhuis, fietsenstalling, ijsbaan en driehonderd andere bestemmingen. Allemaal zonder succes en het ding staat nog steeds leeg.

Ik zou het meer zoeken in een publieke functie zoals een dependance van de voedselbank. Kunnen de klanten in optocht met hun kar langs het bordes paraderen en wellicht met medewerking van onze Koninklijke puntmuts via de trap worden bevoorraad. En die voorraad moet haast wel onuitputtelijk zijn want het “volk” heeft decennia lang tonnen aan goedbedoelde troep naar binnen gesmeten. En dan over een “ton” gesproken: Bingo !


Brompot

Geen opmerkingen:

Een reactie posten