Totaal aantal pageviews

vrijdag 7 augustus 2015

Kranen met tuiten...

Ik zag ze sinds lange tijd weer eens in beeld: Liesbeth Spies, in haar tegenwoordige rol van burgemeester van Alphen aan de Rijn. Ze zat vanwege het ongelukje binnen haar gemeente een in de haast bij elkaar geharkte persconferentie op het gemeentehuis voor. En ze genoot. Ze genoot zichtbaar van de aandacht die ze eindelijk weer eens kreeg. Met een twinkeling in haar ogen stond ze de pers te woord en gaf antwoorden zoals een CDA politicus pleegt te doen: vaag.

Ze had dan ook weinig anders te melden dan dat we al tachtig keer op TV voorbij hadden zien komen. Er waren een paar kranen omgepleurd en vervolgens een paar huizen ingestort. Er vielen, behoudens een dooie hond, verder geen slachtoffers te betreuren dus kon Liesbeth lekker relaxed achteroverleunend de vragen over het “hoe en het wat” pareren.

Wat echter na een paar uurtjes al wel duidelijk werd, was het feit dat er een behoorlijk risico is genomen met de plaatsing van een mobiele kraan op zo’n ijzeren ponton. Liesbeth had dat op voorhand ook al ingeschat en voor het opstellen van een risico-inventarisatie een adviesbureautje in de arm genomen. Uiteindelijk weet je maar nooit en voordat je het in de gaten hebt, krijg je de schuld en kun je je baantje wel op je buik schrijven.  En daar is onze Liesbeth net even te slim voor. Natuurlijk, burgemeester van Alphen aan de Rijn is geen wereldbaan, maar voor een afgeschreven en weggepromoveerd kamerlid is het wel “nice to have”.

Het adviesbureautje blijkt nu toch ook zijn bedenkingen te hebben gehad en een aantal voorwaarden te hebben gesteld aan het veilig doorgaan van het project. En nu gaat het er natuurlijk om of de ambtelijke club van Spies de gestelde voorwaarden wel heeft gecontroleerd. Of het bouwbedrijf zich wel aan de gestelde adviezen heeft gehouden. De onderzoeksraad voor veiligheid is inmiddels ingevlogen en doet grondig onderzoek. Meestal leidt dat tot een vlijmscherpe conclusie. En dat wordt vast smullen.   

Wat er vervolgens gaat gebeuren is niet zo moeilijk te voorspellen. We krijgen een over en weer gooien van modder waarbij uiteindelijk de burgemeester het veld moet ruimen. Waar we overigens wel voor moeten oppassen is onze wereldwijde reputatie van de "beste baggeraars en waterspecialisten". Onze koninklijke puntmuts maakt daar "in den vreemde" regelmatig reclame voor. Ik weet niet of hij inmiddels is wezen kijken, maar ik zou hem willen aanraden om er een goed verhaal bij te verzinnen. Misschien de schuld in de schoenen van Spies schuiven ? Het is maar een idee.

Het zal Spies echter voorlopig allemaal worst wezen. Ze geniet met volle teugen van de aandacht en kan zich de komende weken nog even lekker profileren als de echte crisismanager. En mocht ze dan uiteindelijk haar biezen moeten pakken, dan kan ze zo het bedrijfsleven in. Wellicht een goed betaalde top-baan binnen de takelsector. Daar heeft ze inmiddels meer dan voldoende verstand van.    

Brompot

Geen opmerkingen:

Een reactie posten