Totaal aantal pageviews

maandag 17 augustus 2015

Vijf procent voor oom agent...

Afgelopen week hoorde ik dat we de komende periode weer last gaan krijgen van stakingsacties van onze politie. Ik ben overigens het beeld volkomen kwijt als het gaat om welk korps nu precies het pistool erbij gaat neergooien. Het is momenteel een dermate onoverzichtelijk zootje dat weinig inwoners van dit land er nog een touw aan kan vastknopen. Ik ga er voor het gemak maar vanuit dat het de mensen in die zwarte uniformen zijn waar tegenwoordig van die gele banden op worden gekalkt. Dat schijnt goed te zijn voor hun veiligheid. Ik heb dan eerder het idee dat de schietgrage crimineel wat gemakkelijker kan richten. Maar dat zie ik natuurlijk helemaal verkeerd.

De politie is dus van mening dat het loonbod van de minister volstrekt onvoldoende is. Argument: ze zitten al jaren op de nullijn en het wordt tijd voor een inhaalrace. Nu weet ik toevallig dat ze niet als enige op die nullijn zitten. Het is er om het maar zo uit te drukken, gezellig druk. Het merendeel van ons volk vertoeft daar namelijk. Overigens zit een treetje lager de “onder nullijners”. Dat zijn de mensen die, zoals dat heet, “genieten” van een uitkerinkje. En dat al vele jaren doen.

De mannen en vrouwen van de politie zijn het nullijnen dus zat en willen er klinkende euro's bij. En daarom heeft onze minister, wie dat precies is ben ik ook kwijt, besloten om ze een loonsverhoging van vijf procent te gunnen. En dat zonder voorwaarden vóóraf zoals bijvoorbeeld het leveren van kwalitatief goed politiewerk. Dat zou wat mij betreft wel een eis moeten zijn. Zeker gezien de enorme ketsers die er de laatste tijd worden gemaakt.

Inmiddels hebben een aantal bonden ingestemd. De grootste bond, die van het ACP of zoals u wilt het FNV, was echter niet akkoord. Die bond roept nu dat die vijf procent loonsverhoging wordt gefinancierd uit de pensioenpot. En dat is dan “een sigaar uit eigen doos”.

Om die kreet moet ik overigens toch wel erg lachen. Ik kan mij nog een discussie herinneren die ging over de hervormingen van het pensioenstelsel. Dat de overheid besloot om de pensioenen te versoberen en de pensioenleeftijd op te krikken naar 67 jaar. Was het toen niet diezelfde bond die dat volstrekte onzin vond omdat de pensioenpotten zo vol waren dat ze van gekkigheid niet wisten wat ze met het geld moesten doen. Welnu, er is een goede bestemming gevonden maar zoals dat dan gaat: dat is ook weer niet goed.

Er bestaat echter nóg een argument om het salaris op te krikken. Het beroep van agent is tegenwoordig dermate gevaarlijk dat er meer betaald moet worden. Ik vraag mij dan af of met die verhoging het beroep inderdaad vijf procent minder gevaarlijk wordt dan wel dat Nederland van deze verhoging vijf procent veiliger wordt ? Als dat zo is, dan mogen ze wat mij betreft tien procent hebben. Echter, als onbedoelde bijvangst zal het aantal politieagenten dan vast weer worden ingekrompen. En dat wordt dan ongetwijfeld weer een onderwerp voor nieuwe acties...Brompot

Geen opmerkingen:

Een reactie posten