Totaal aantal pageviews

donderdag 29 oktober 2015

Koninklijke nierbekjes


Ik kan me nog goed herinneren dat ik ooit verkering had met een meiske wat zich na twee dagen verkering al via haar ouders ziek meldde. Ze had volgens zeggen een stevige blaasontsteking opgelopen. Haar ouders keken mij daarbij dermate beschuldigend aan dat ik de verkering voor mijn eigen veiligheid meteen maar heb beëindigd. Later, toen ik groot was, hoorde ik dat het niet kwam van vieze vingers of van vieze wc-brillen maar dat mijn Kreidler brommer er verantwoordelijk voor was. Ze had met haar veel te korte rok achterop kou gevat en zo was de hele handel aan het ontsteken geraakt.

Ik moest hieraan terugdenken toen het bericht kwam dat onze Maxima tijdens het staatsbezoek aan China in elkaar was gestort vanwege eenzelfde kwaal. In gedachten vinkte ik het lijstje af: vieze vingers, smerige wc bril, achterop een Kreidler… Samen met mijn echtgenote hebben we alle mogelijke oorzaken de revue laten passeren. We kwamen er ook niet verder mee. Gelukkig verschijnt er in dit soort gevallen altijd een dokter op TV om de ernst van Majesteit’s kwaal uit te leggen. En dat werkte zeer verhelderend. Het bleek een op hol geslagen Chinese bacterie.

Voor de gewone vrouw is dat geen probleem. Ze haalt een doos pillen, krijgt er voor zeven euro een apothekers overhandigingsgesprekje bij, propt thuis de handel in de mond, even flink aanstampen, wegspoelen met een kopje thee en klaar. Na twee dagen is het kwaaltje dan genezen. En dat kan ook niet anders, want het gezin draait gewoon door.

Ik kan me trouwens met betrekking tot dit onderwerp ook nog ene inmiddels wijlen Klazien uut Zalk herinneren, die speciaal voor deze kwaal een alternatief middeltje had bedacht. Ze stampte een handvol kattenbakkorrels tot poeder wat vervolgens moest worden uitgestrooid in de onderbroek van de patiënt waarna er aansluitend een fietstocht van minimaal een uur op een hard zadel moest worden afgewerkt. En klaar was Zalkse Klazien.

Bij het Koninklijk ras gaat dat allemaal nét even anders. Die zijn van een andere planeet en genezen op een andere wijze. En zeker in het geval van een bezoekje aan het buitenland zoals afgelopen week aan China waar het uiteindelijk toch nog misging. Waarschijnlijk hebben zowel Maxima als de Chinese apotheker elkaar tijdens het overhandigingsgesprekje niet goed verstaan, en heeft ze zich met een potje Chinese pandabalsem het riet in laten sturen. “Drie keer daags de pijnlijke onderdelen flink insmeren”.

Tja, en dan kun je nog maar één ding doen: Eerst flink blussen, vervolgens de alarmcentrale van de ANWB bellen, een gipsvlucht naar huis boeken en aansluitend een vijfdaags verblijf in een vijf sterren ziekenhuis regelen. Om daar in het bijzijn van een peloton specialisten nog even goed uit te zieken...


Brompot


Geen opmerkingen:

Een reactie posten