Totaal aantal pageviews

woensdag 18 november 2015

In naam van..


Aanslagen worden bijna standaard door idioten gepleegd die in naam van anderen handelen. Bijna nooit vanuit zichzelf. En dat is logisch want in naam van jezelf val je in de categorie “normale” misdaad en dat heeft weinig tot geen impact. Laten we het maar zo zeggen dat je dan de geschiedenisboeken niet gaat redden. In naam van… Je kunt het vrij substitueren. In het geval van Parijs in naam van de jihad, bij Anders Breivink in naam van het falen van Europa, Al Qaida handelde in naam van de oorlog tegen westers imperialisme en ten tijde van de tweede wereldoorlog werd er door de Duitsers gehandeld in naam van het Derde Rijk…

De werkelijke daad is tegenwoordig tot een simpele multi-toepasbare methodiek geworden bestaande uit het bepalen van een doel, het aanschaffen van wapens, wat logistieke handelingen en vervolgens niets anders dan het overhalen van de trekker om in naam van… zoveel mogelijk slachtoffers te maken. En er lopen potentiĆ«le slachtoffers in overvloed. Het is voor de daders alleen nog de kunst om er in korte tijd heel veel te maken. En dan is een concertzaal of een voetbalstadion natuurlijk een “fantastische” uitdaging om een gesteld doel te bereiken.

Ik vraag me daarbij af wat mensen bezielt om tot deze daden te komen. Welke schakelaar is omgezet of welke klomp hersencellen is omgepleurd. Vanuit welke gedachte is er ooit geredeneerd als het ging om het bewust vergassen van miljoenen Joden. Wat is de ziekelijke drijfveer geweest van Al Qaida om een paar vliegtuigen het World Trade Centre in te jagen… Je hoort deskundigen veelvuldig roepen dat het vooral komt door een gevoel van ontevredenheid wat voortvloeit uit de uitzichtloosheid van het bestaan zoals daar zijn werkloosheid, armoe en overige ellende… Dat geheel heet een voedingsbodem te zijn.

Gisteren hoorde ik op het nieuws de alom bekende Marokkaan Farid Azarkan roepen dat de achterstelling van hele bevolkingsgroepen daaraan ten grondslag kan liggen. Hij doelde op een groot deel van de Marokkaanse jeugd die volstrekt kansloos door de maatschappij huppelt. Je komt overigens qua oorzaak dan al snel in de kip-ei discussie. Wat was er eerder: de kansarme Marokkaan of de rottigheid die ze uithalen. Een vicieuze discussie over oorzaak en gevolg.

Wat in deze zeker niet helpt zijn de voortdurende scheldpartijen van PVV orakel Wilders die juist die negatieve spiraal versterkt en zorgt dat de kansen inderdaad tot nul worden gereduceerd en soms nog ver daaronder worden weggetrapt.

En als je je dat dan realiseert en in gedachten projecteert op de recente gebeurtenissen in Parijs dan bekruipt mij het gevoel dat er alleen nog een reclamebord mist. “Deze daad werd mede mogelijk gemaakt door een kansloos en uitzichtloos bestaan en versterkt door rechts populistisch gelul”.


Ik ga daar nog een tijdje over nadenken.Brompot


Geen opmerkingen:

Een reactie posten