Totaal aantal pageviews

vrijdag 25 maart 2016

Paastak

"Goedemiddag jonge dame, ik heb van mijn vrouw te horen gekregen dat we dit jaar in het kader van Pasen een paar paastakken gaan opleuken en dat u zoiets verkoopt. En dan mijn vraag: klopt dat ?". De medewerkster van het tuincentrum veegde haar ietwat bemodderde handen af aan de handdoek die voor haar middel hing en leunde vervolgens op de toonbank.


"Paastakken, ja, die hebben we. Hoeveel wilt u er hebben ?", ze wees in de richting van de hoek waar een bos snoeihout op de vloer lag opgebost. Ik haalde mijn schouders op. "Weet ik veel, een paar takken denk ik". Ze bukte zich, pakte een afgebonden bosje en legde het voor me neer op de toonbank. "Kijkt u eens", zei ze vriendelijk. Ik bekeek de takkenbos en keek op het aanbengelende kaartje.

"Is dit wat ze bedoelen met paastakken?", informeerde ik vol ongeloof. "Een salix babylonica Tortuosa ?". Ik kreeg het mijn bek bijna niet uit. Ze lachte en aan beide zijde ontstond een kuiltje in haar wang. "Dat klopt inderdaad, een krulwilg". Ik keek nog eens goed. "Weet u, een kerstboom kan ik nog wel onderscheiden van een eik, maar een paastak van een bos afval is lastig. En die zooi moet dan in een vaas en kun je hem versieren ?", vroeg ik. "Ja meneer, en we hebben ook versierspulletjes in de aanbieding". Ze bukte zich en pakte vanonder de toonbank een doosje met op tampons lijkende stenen met touwtjes en een plastic doos vol geel spul. Ze legde het op het blad. 

Ik pakte een steen en bekeek de opgeschilderde  versiering. "Degene die dat heeft geschilderd moet stomdronken zijn geweest", concludeerde ik. "Het ziet er niet uit". Toen pakte ik het doosje. Een aantal gele pluizen, voorzien van kleine oranje stokjes, keken mij aan. "En wat moet dat voorstellen ?", ik wees op het doosje. "Dat zijn kuikens, meneer, die kun je er ter versiering naast hangen". Ik keek naar de combinatie van het gele ding en het ei. Het ei was twee keer groter dan het ding. "Lijkt me niet erg logisch dit", zei ik ernstig. "Het is maar decoratie meneer", opnieuw die kuiltjes.

Ik bekeek de hele uitgestalde handel nog eens goed en vroeg toen naar de prijs. "De takken vijf euro, de eieren drie euro vijftig en de kuikentjes zes euro".
Omdat ze tegenwoordig niet meer kunnen rekenen werd de hele kraam in de kassa geramd en met een vrolijke "ting" kreeg ik een aanslagbiljet van veertien euro vijftig. "Dat is dan veertien euro vijftig, wilt u pinnen ?", vroegen de kuiltjes. Ik schrok van het bedrag. Zo'n achterlijke takkenbos met een paar versierde tampons en geel gespoten plukken schaamhaar voor veertien euro vijftig... 

"Weet u wat we eigenlijk met Pasen vieren?", vroeg ik. Ze haalde haar schouders op. "Iets met Jezus geloof ik". "Oké, iets met Jezus, en kun je me dan ook nog uitleggen wat de relatie behelst tussen deze Jezus, een takkenbos, een doos eieren en kuikens ?".
Diepe overdenkende kuilen nu. 

Een oudere dame die getuige was van mijn voorgenomen aankoop bemoeide zich er nu ook mee.
"We vieren de wederopstanding van Jezus nadat hij is gekruisigd". Ze keek er bij alsof ze er zelf heilig in geloofde. "de versierde takken dragen bij aan de vreugde". 

"Er is dus geen directe relatie", concludeerde ik. "Het slaat dus nergens op. Ik kan die takken net zo goed met sinterklaas in een vaas drukken". Ik pakte de takkenbos op en gooide hem vervolgens weer onverschillig op de toonbank. Ik dacht even na. Toen: "Doe mij voor die veertien euro vijftig maar een mooie bos rode rozen en laat deze handel maar zitten". Ik wees op de takken. Daarna draaide ik mij om in de richting van de dame.

"Ik ga dit paasweekend gebruiken voor de viering van mijn eigen wederopstanding. Er ligt vast en zeker wél een directe relatie met deze bos rozen..."
 
Ik gaf haar een knipoog, rekende af en verliet fluitend de winkel.

Bart
4 opmerkingen:

 1. Heerlijk paasverhaal om eens lekker ongegeneerd bij te grinniken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Iemand heeft zich dermate lopen storen aan dit verhaal, dat hij mijn Facebook account heeft laten blokkeren... Laat hij zich vooral melden.

   Verwijderen
 2. Dat meen je niet! Ik miste je al in m'n vriendenlijst! Tot zover leven en laten leven, maar bovenal zullen we eens liefde verspreiden in de wereld in plaats van op religie gestoelde waanzin.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kan me niet voorstellen dat het met de tekst te maken heeft. Eerder een technische fout. Wederom een prachtig verhaal.

  BeantwoordenVerwijderen