Totaal aantal pageviews

maandag 25 april 2016

Over hondendrollen, schapen en ambtenaren...


In onze stad hebben wij er nest vol van. En het begint epedemische vormen aan te nemen. Ambtenaren zijn er in vele maten en soorten maar kunnen anno 2016 vrij gemakkelijk worden gecatagoriseerd. En wel in drie hoofdmoten: Je hebt ambtenaren die zijn gechipt om bezuinigingen door te voeren. Loket verder zitten afgerichte ambtenaren die het bezuinigde geld over één of andere balk moeten kwakken. De derde moot beslaat de handhaafambtenaren. Die checken bij voortduring of er voldoende is geschraapt en op correcte wijze over de juiste balk is gesmeten.
 

Onze stad is al sinds het begin van de jaartelling prooi. We bezuinigen op groenvoorziening, strooizout, uitkeringen, verhogen parkeergeld, allerlei leges en nog veel meer. Zo hebben we een paar jaar geleden een balk gevonden die de naam "herstructurering wegennet" heeft meegekregen. Daarbij is vastgesteld dat sommige wegen niet goed zijn geherstructureerd en kucht men in koor dat het opnieuw moet. Omdat wegen soms te smal zijn om er een vrachtwagen overheen te jagen. En zo begint de eerste club weer te schrapen, de tweede op zoek naar een alternatieve balk en de derde te checken of het nu goed is. En zo houden we elkaar aan het werk.


Behalve deze drie catagorien, kennen we nog een vierde: de logica-ambtenaren. Die zorgen ervoor dat de burger de stappen die vanuit het gemeenschappelijk belang worden gezet, ook goed begrijpt. Deze club werkt hard. Er valt in onze gemeente veel uit te leggen.


Zoals in het begin van deze klaagzang gemeld, kennen wij schraap-ambtenaren. Die hebben het dus voorzien op het schrapen van ondermeer het groenonderhoud. Om toch iets aan het woekerende groen te doen, hebben ze indertijd bij het loket balksmijterij een kudde schapen besteld. Inclusief een herder-ambtenaar en een hond met belasting-vrijstelling.


Ook wij hebben een hond. Wij betalen de schraap-ambtenaren hiervoor een forse vergoeding. Wij hebben geen vrijstelling omdat onze hond namelijk het milieu belast. Elke dag lopen we met deze hond inclusief een plastic zakje over een pad waarvan het gras tot aan de knieën staat. Er staat een bord van de ambtelijke handhaafclub met de mededeling dat we de hondenstront moeten opruimen op straffe van een boete. En zo hoort dat natuurlijk ook.


Om het gras kort te houden heeft de groenafdeling onlangs de schapenherder-ambtenaar opdracht gegeven om de kudde langs het pad te laten grazen. Er werd een verplaatsbaar hek geplaatst en de 300 aangeschafte gemeenteschapen naar binnen gejaagd om hun klusje te doen.


Ik liep op enig moment met de hond langs het inmiddels kaalgevreten groen. Hond moest een drol, ging zitten, kreunde en raakte verlost. Voordat ik mij echter kon bukken had ik al een handhaaf-ambtenaar in mijn nek hijgen. Of ik de drol nog wel ging oprapen en verzakken. Ik knikte vriendelijk, schoof met mijn laars ongeveer zes kuub onverpakt dampende en stinkende schapestront aan de kant, pakte voorzichtig met twee vingers-in-het-zakje het 6 gram wegende Jack Russel keuteltje en mikte het vervolgens onder een goedkeurende blik van Jopie Handhaaf met een boog in een vermoeid aan een paal hangende vuilnisbak...

Hij knikte tevreden en verliet fluitend het getroffen gebied..


Brompot

1 opmerking:

  1. Hilarisch stukje maar wel conform de werkelijkheid. Bij ons gaan ineens alle verkeerslichten op knipperen na een uur of zeven 's avonds. Levensgevaarlijk maar het zal wel stroom schelen.

    BeantwoordenVerwijderen