Totaal aantal pageviews

dinsdag 14 februari 2017

De verkiezingen...

Ik ben politiek niet meer "geëngageerd". Dat wil zeggen dat ik mij er niet meer mee bezig hou. De oorzaak is divers: om te beginnen liggen mijn persoonlijke belangen en interesses tegenwoordig op een ander vlak, en voor de rest vind ik het niveau van de Haagse schiettent dermate laag dat ik er het liefst niets meer mee te maken wil hebben.

Om dat duidelijk te maken moet ik het als referentie over "vroeger" hebben. De periode van de na-oorlogse jaren zestig, zeventig en nog een stukje tachtig. De periode dat er weliswaar flinke debatten werden gevoerd en dat er om de haverklap kabinetten omvielen of naar huis werden gestuurd, maar wel de periode dat men nog met enig respect voor elkaars standpunt in de slag ging.

Ik heb het dan over de periode Hans Wiegel, Joop den Uyl, Dries van Agt, Ruud Lubbers, Hans van Mierlo en overige coryfeeën uit vervlogen tijden. Mensen die goed konden debatteren en waarbij het altijd ergens over ging. Helaas ligt die periode ver achter ons en keert ook nooit meer terug.

Tegenwoordig hebben we te maken met partijen zoals Denk, de PVV, VVD, 50 plus, socialistische partij, CDA, PvdA en nog zo'n handvol die menen dat als je maar hard genoeg schreeuwt, scheldt en beloofd, je het wel gaat redden.

Ze maken elkaar niet alleen uit voor rotte vis, ze mikken enthousiast de complete viskraam door de tweede kamer. En het stinkt. Het stinkt bij voortduring. Het stinkt zo hard dat de hele maatschappij erdoor verrot raakt.

Zo probeert Denk volgens goed Turks politiek en op Erdogan geënt gebruik, met een portie list en bedrog de Turkse kiezer te beïnvloeden, is Limbabwaanse Wilders tegen elke allochtone Nederlander behalve tegen zichzelf, is Rutte niet te vertrouwen en hebben we sinds kort ook ene Sylvana Simons die het steeds over ons slavernijverleden heeft.

Ik zou in haar geval maar eens een boompje opzetten over de vermeende misdaden die Bouterse in Suriname heeft gepleegd. Maar ook dat zal vast terug te voeren zijn op ons verleden in de slavenhandel.

En wat te denken van dat groen-links-achtig kikkertje wat steeds uit de kruiwagen springt ? Jesje Klaver, die meent dat hij weet wat goed is voor Nederland. Ik zou eerst maar eens een paar jaartjes ervaring opdoen als turfsteker in de veenkoloniën. Een flinke periode stage lopen in de volle grond en zelf ervaren wat "werken" en "groen" nu werkelijk betekenen.

En dan het socialistische clubje van Emille Roemer. De partij die nog uit de tijd stamt dat de weg naar de hemel geplaveid was met slapende ambtenaren. Ik heb begrepen dat hij nog steeds de helft van zijn salaris moet doneren aan de partijkas. Ik zou dan toch minimaal vijfenzeventig procent voor willen stellen. Dan houdt hij nog een vorstelijk salaris over voor wat hij presteert.

O ja, we hebben ook nog de "vijftig plus" van Henk en Jan. Dat spulletje wat zichzelf na de verkiezingen volgens goed gebruik gaat euthanaseren. Ik kan haast niet wachten. En ja, ook het CDA doet nog een klein duitje in het kerkzakje. De heer Buma in de rol van Markies de Canteklaer uit de strip van Olie B Bommel. "Verzin een list Tom Poes", hoor ik hem roepen.

Over de PvdA hoeven we het niet meer te hebben. Die kunnen het beste een groot gat graven en contact leggen met de Dela voor een passend afscheid.

En dan hebben we tot slot nog een handvol lonely-wolves. Van die eencelligen die alleen maar in de kamer blijven zitten om hun frustraties te kunnen botvieren en hun hand op te houden. Daar kom je geen steek mee verder want die zijn principieel overal op tegen.

Men voorspelt dat de aanstaande verkiezingen heel spannend gaan worden. Volgens mij gaat het er alleen maar om wie als eerste de bodem van de schatkist heeft leegbeloofd. En dan zijn er achtentwintig winnaars en dik zeventien miljoen verliezers.

Ik ga ondertussen weer columns en korte verhalen schrijven. Ik ben, zoals gezegd, politiek niet meer "geëngageerd". En dat wil ik de komende jaren graag zo houden.

Bart

Copyright Brompot Februari 2017

1 opmerking:

  1. Ik al helemaal niet, stem op jou Bart, weet dan
    zeker dat ik suk6 heb. Gr. Will

    BeantwoordenVerwijderen